Eylül 2020’de Kazakistan’ın Ürettiği Covid -19 Aşısının Klinik Denemeleri Başlayabilir!
Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki Kazakistan Cumhuriyeti Hükümetinin toplantısında, Eğitim ve Bilim Bakanı Ashat Aymagambetov biyolojik güvenlik alanındaki araştırma faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Aymagambetov’a göre, Kazakistan’da biyolojik güvenlik ve biyoteknoloji alanında sistematik araştırmalar yapılmaktadır. Bu alanda 12 bilimsel kurum ve yaklaşık 2.5 bin kişi faaliyetini sürdürmektedir. Hâlihazırda ülkenin 19 üniversitesinde alanın gelecekteki 4 bin uzmanı eğitim görmektedir.
Ulusal Biyoteknoloji Merkezi ülkemizdeki biyoloji alanındaki en büyük bilimsel kuruluşlarından biridir. Merkez 25 sertifikalı bilimsel laboratuvardan oluşmaktadır.
Bakan “Pandeminin ilk aşamasında, test sistemleri henüz ülkeye ithal edilmemişken, bu kurumun uzmanları yapay sentez kullanarak canlı bir SARS COVID-2 örneği olmadan 6 gün içinde koronavirüs tanısı için güvenilir bir PCR test kiti geliştirdiler. Bu sistem sayesinde salgının ilk günlerinde genel bir tanı koyabilme imkânı elde ettik. Daha sonra alınan yabancı cihazlarla karşılaştırıldığında, bu sistemin yüksek duyarlılığı kanıtlandı” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan Ulusal Biyoteknoloji Merkezi bugüne kadar 11 bin adet test kiti üretti.
Bu alandaki bir diğer önemli kuruluş ise Biyogüvenlik Araştırma Enstitüsü’dür. Enstitünün 13 laboratuvarında tehlikeli enfeksiyonlarla çalışmalar yapılmaktadır. Enstitü, DSÖ ile özellikle sağlık hizmetleri için tehlikeli enfeksiyonlara karşı aşı geliştirmek için bir anlaşma yapmıştır. Enstitü, tıp ve tarımda yeni tip aşılar geliştirmeyi ve immünobiyolojik preparatların üretimini amaçlamaktadır. Kurum, tehlikeli ve aşırı tehlikeli enfeksiyonlara karşı toplamda 67 çeşit yerli aşı geliştirmiştir.
Ayrıca, Enstitünün bilim adamları şu anda üç platformda koronavirüse karşı beş çeşit aşı geliştiriyorlar.
Bakan “İlk inaktive aşı (yani öldürülmüş virüs), kimyasal maddelere maruz bırakılarak nötralize edilmiştir. DSÖ yetkilileri, aday inaktive aşının geliştirilmesi protokolünü kontrol etti ve 15 Mayıs 2020’de kendi listelerine dâhil etti” dedi.
15 Mayıs 2020’de aday inaktive aşının klinik öncesi çalışmaları başladı. Aşının güvenliği ve immünojenisitesi laboratuvar fareleri üzerinde test edildi.
10-23 Haziran 2020’de aday aşının toksisitesi ve alerjenik özellikleri incelenmiş ve bu yılın Haziran-Temmuz aylarında primatlar dâhil çeşitli hayvanlar üzerinde çalışmalar yapılacak ve immünojenisite araştırılacaktır.
Eylül ayında klinik çalışmalara başlanması planlanmaktadır.
Bakana göre, bu test aşamalarının başarılı olması durumunda, aşının etkinliğini ve güvenliğini test etmenin bir sonraki aşamasına geçmek mümkün olacaktır.
Kaynak : Kazakistan Ankara Büyükelçiliği