top of page

İsmail Hakkı ERDOĞMUŞ
"TÜRK MİLLETİYİZ"

''Türk Dünyası Sanatçıları, ortak projeler içerisinde bir araya gelmeli, yılda birkaç kez toplanmalı ve kurumsal bir kimlik altında çalışmalar yapılmalıdır.''

RÖPORTAJ

İsmail Hakkı ERDOĞMUŞ

Müziğin her zaman evrensel bir gücü vardır.
Eğlendirici olması yanında, eğitici ve öğretici de olmalıdır.

TuvART :  Merhaba Sevgili İsmail Hakkı Erdoğmuş, öncelikle TuvART’a hoş geldiniz demek istiyorum.

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Merhaba efendim, teşekkür ederim. 

TuVART : Şiirler yazıyor, yazdığınız bu şiirleri besteliyor ve sonra da bestelerinizi seslendiriyorsunuz. Dile kolay, bu başlıkların her birisi ayrı ayrı sanat dalları iken siz hepsini birden başarılı bir şekilde icra ediyorsunuz. Üstelik bildiğim kadarıyla müzik alanında akademik bir eğitiminiz de yok. Bizlere sanat gelişiminiz hakkında biraz bilgi vermenizi rica edebilir miyim?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Efendim öncelikle çok teşekkür ediyorum, asıl mesleğim Ziraat Mühendisliğidir. Eğitim ve iș hayatım boyunca müzikle hep iç içe oldum. Hiçbir zaman şiirden ve müzikten kopmadım. Türkiye'nin birçok şehrinde ve memleketim Adana'da bulunan güzide bir çok Türk müziği korolarında solist ve korist olarak bulundum. Değerli hocalarımdan dersler aldım. Çocukluğumdan bu yana șiirler yazmakta, uzun zamandır da besteler yapmaktayım.

TuvART :  Eserlerinizin içeriği hakkında konuşmak istiyorum. Mesela şiirlerinizde bürokraside aksak bir şekilde ilerleyen yönlerde irdelemeler yaptığınızı görüyorum. Beste yaptığınız eserlerinizde de öğretici bir Türklük içeriği görüyorum. Bu vizyonda ilerleyecekmişsiniz gibi de bir his var içimde. Devam edecek olan projelerinizin seyri bu sebeple benim için önemli oluyor. Bu gelişmelerden biraz bahsedebilir misiniz?
 

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Müziğin her zaman evrensel bir gücü vardır. Eğlendirici olması yanında, eğitici ve öğretici de olmalıdır. Bu sanatçının sosyal sorumluluğudur. Toplum hayatında, bürokraside karşılaşılan sorunlar, aksaklıklar beni her zaman derinden etkilemiş ve bu durum şiirlerime, bestelerime yansımıştır. Çalışmalarımın bu tarzda devam edeceğini düşünüyorum.

ismail-hakki-erdogmus-tuvart-com-3.jpg

Türk toplumunun her kesimini kucaklayacak eserler üretilmelidir.

TuvART :  Milliyetçi bir çizginiz olması sebebiyle bu alandaki müzik sanatı faaliyetleri hakkında da konuşalım. Genel bir değerlendirme yapacak olursak aslında bu alanda müzik faaliyetleri açısından birkaç isim haricinde uluslar arası arenada fark yaratan projeleri pek göremedik şimdiye kadar. Bunun sebepleri sizce ne olabilir?
 

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Bence en önemli sebebi müzisyenlerin hemen siyasi bir partiye angaje olmalarıdır. Oysa sanatçı kendini özgür bıraktığı sürece topluma daha yararlı olacağı kanaatindeyim. İkinci sebebi ise gerek ülkemizde, gerekse dünyada maalesef müzik lobisinin içinde olmayışımızdır. Siyaset ve ekonomi gibi lobi faaliyetlerinin yanında gözle görülür bir şekilde etkin müzik, sanat lobileri mevcuttur. Bu lobilerin içinde, yönetiminde, organizasyonunda maalesef yokuz. 

TuVART : Milliyetçi müzik sanatçılarımızın genelde halk müziği veya özgün müzik dallarında çalışmalar ürettiğini görüyoruz. Belki doğrusu da budur ama sormadan edemiyorum. Müziğe milliyetçi müzisyenlerimizin yeni bir soluk katması olası bir durum değil midir? Olabilirse şayet bu yöndeki önerileriniz nedir?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Kesinlikle size katılıyorum. Sadece türkü ve özgün tarzda müzikler yapmak bizleri tabiri caizse kısır bırakmaktadır. Bunu hep beraber aşmalıyız. Her alanda (T.s.m, Rock, Rap, Pop müzik) v.s gibi alanlarda genel olarak Türk toplumunun her kesimini kucaklayacak eserler üretilmelidir.

TuvART :  Türk Müziğini dünya çapında incelediğimiz zaman oldukça zengin bir yapı ile karşılaşıyoruz. Ancak hâlâ çok sayıda ciddi orkestralarımızın ve performanslarımızın olmadığını düşünüyorum. Nur içinde yatsın, sevgili Ali Özaydın, bu yolda çok önemli adımlar atmıştı. Ama en azından aynı seviyede bu faaliyetlerin devamı gelmedi diyebilirim. Bu konuda sizce Türk Dünyası müzisyenlerimizin üzerine düşen görevler nelerdir? Bu gelişmeleri sürdürmek için neler yapılmalıdır?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Ali Özaydın hemşehrimi, üstadımı rahmetle ve minnetle anıyorum. Kısa zamanda çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Maalesef daha fazlasına ömrü yetmedi. Onun bıraktığı bayrağı teslim almak her Türk dünyası sanatçısının görevi olduğunu düşünüyorum. Türk dünyası sanatçıları ortak projeler içerisinde bir araya gelmeli, yılda birkaç kez toplanmalı ve kurumsal bir kimlik altında çalışmalar yapılmalıdır.

TuVART : Siz de dâhil olmak üzere, dikkat ettiğim zaman ağırlıklı olarak Türk Dünyasındaki milliyetçi müzisyenlerimizi kendi yağında kavrulurken ve bireysel mücadeleler verirken görüyorum. Bu mücadeleler tabi ki çok önemlidir ve nefes alan, yaşayan bir organizmanın sürdürülmesi açısından oldukça da faydalıdır. Her şeyden önce bayrağın taşınması gibi özel ve manevi bir de değeri var. Ama ortak projeler, sanki daha ses getirebilir diye düşünüyorum. Ortak orkestralar olabilir, ortak performanslar olabilir. Bilemiyorum. Milliyetçi sanatçılarımızın ortak performanslar sergilemesinde sorunlar mı var acaba? Varsa bunlar nelerdir? Şayet yoksa bu ortak çalışmalar acaba sizler tarafından çok tercih edilmiyor mu? Biraz bu konudaki fikirlerinizden bahsedebilir misiniz?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Ortak çalışmaya her zaman varım. Olmalıdır da... Türk dünyası sanatçılarının kendi aralarında mezhep, din, inanç gibi yapay ayrımlar yapmadan, Anadolu sanatçılarının da her hangi bir siyasi parti angajesi olmadan, yalnızca Türk dünyası müzik hazinesine ve gelecek nesillere eserler bırakma gayret ve düşüncesinde olunması durumunda başarı kaçınılmazdır.

TuVART : Sevgili İsmail Bey, Türk Birliği faaliyetleri açısından da bir sanatçı olarak sizin adınızı etkin kişiler arasında görüyorum. Gerek fikir olarak, gerek sanatsal emekleriniz olarak Türk Birliğine yönelik açıklamalar yapıyor ve bazı konuların altını sanatınızla da çiziyorsunuz. Sanatçılarımızın bu konuya duyarlı olmaları ve bu yönde eserler üretmeleri son derece önemli. Çünkü sanatçılar, halkın gönlünde yaşar ve kalbine hitap eder. Sizler de sanatsal faaliyetlerinizle, Türk Birliği konusundaki duyguları harekete geçiren önemli bir nefersiniz. Bu noktada bir sanatçı olarak, sizden Türk Birliğini dinlemek isterim. Bize bu konuda neler söylemek istersiniz?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Türk Milleti, köklü bir millet olmanın yanında tarihin her sahnesinde var olmuş, asaletiyle ve adaletiyle kıtalara hükmetmiş asil bir millettir. Şu an yeryüzünde yaşayan 500 milyonu aşkın Türk, maalesef hak ettiği yerde değildir. Her zaman mağdur ve mazlum milletlerin yanında olan Türkler bu kez kendisi her yerde mağdur ve mazlum olmuştur. Türkiye'de 40 yıldır terör başta olmak üzere Doğu Türkistan, Güney Türkistan, Güney Azerbaycan, Türkmeneli, Kırım, Ahıska, Balkanlar, Kafkaslar ve birçok yerde insan hakları ihlalleri ile karşı karşıyadır. Türk dünyasının içinde bulunduğu din, inanç ve mezhepsel farklılık gibi unsurlar, tarihsel düşmanlarımız tarafından çok iyi kullanılmış ve Büyük Türk Ailesi, birbirini tanımaz hale getirilmiştir. Artık bunları aşmanın zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Ya hep beraber güçlü olacağız ya da hep beraber yok olacağız. İlk önce Türk dünyası gönül birliği kurulmalıdır. Kosova'daki bir Türk, Doğu Türkistan'da bir kardeşi olduğunu bilmeli, Ahıska'da bir Türk, Türkmeneli'nde, Azerbaycan'da, Musul'da, Kerkük'te kardeșleri oldugunu bilmelidir. Unutmamalıdır. Tüm mücadelemiz bunun içindir.

Türk  Dünyasını, Türk Kültürünü ve Türk Müziğini çok seviyorum.

TuvART :  Enstrümanlar konusuna da değinmek isterim. Ülkemizde halk müziği alanında faaliyet gösteren sanatçılarımızın genelde bir enstrümanla bağı bulunuyor. Bu da genelde bağlamadır. Sizin de özellikle tercih ettiğiniz veya icra ettiğiniz bir enstrüman var mı?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Ben Türk Sanat Müziği kökenli olduğum için entrüman olarak ud tercihimdir. Evimde en güzel köşede asılıdır. Ancak; Türk dünyası enstrümanlarının hepsini seviyorum. Hepsi bizim kültür hazinemizdir. Hepsine ayrı bir merakım var. İlerde Türk sazları ile ilgili bir çalışma projem vardır.

TuVART : Çok güzel bir haber bu İsmail Bey. Peki, bireysel çalışmalarınızı ne şekilde yürütüyorsunuz? Konser ve albüm çalışmalarınız hakkında biraz bilgi aktarabilir misiniz?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Şu anda albüm çalışmaları son hızıyla devam etmektedir. Türk milletiyiz isimli eserime klip çekimlerine başlandı. Bir yandan da yine söz ve müziği bana ait olan yeni eserlerin aranje çalışmaları devam etmektedir. Zamanımızın çoğu stüdyoda geçmektedir. Albüm bitiminde elbette konser çalışmalarına hazır hale geleceğiz.

TuVART : En kısa sürede albümünüzü dinlemek ve konserlerinizde sizi ziyaret etmek dileğiyle; TuvART.com’a konuk olduğunuz için çok teşekkür ederim Sevgili İsmail Hakkı Erdoğmuş. Sevgi ve selamlarımı sunuyorum size. Son olarak okuyucularımıza bütün bunlar haricinde neler söylemek istersiniz?

İsmail Hakkı Erdoğmuş : Türk dünyasını, Türk kültünü ve Türk müziğini çok seviyorum. Hep birlikte sevgiyle büyüyelim diyorum. Size ve okuyucularımıza bana ayırmış olduğunuz zaman için çok teşekkür ediyorum. En kalbi selam, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum. Esen kalınız.

İsmail Hakkı Erdoğmuş

Türk Müziği Ses Sanatçısı
facebook.com/ismailhakkierdogmus

ismail-hakki-erdogmus-tuvart-com-2.jpg

İsmail Hakkı ERDOĞMUŞ
"GİTMESEYDİN"

bottom of page